Saturday, June 1, 2013

Rabarberikook muna-hapukoorekattega

Rabarber on ilmunud poelettidele. Eile nägin seda Maximas müügil suisa 69 eurosendi eest .

Ämm oli ka eelnevalt saatnud neli kogukat rabarberivart .
Meenus kohe omal ajal Lilian Kosenkraniuse poolt juhitud " Vaata kööki ! " saatest silma jäänud retsept. Paraku olid meeles komponendid enamvähem, aga mis vahekorras ja millises järjekorras...?? Abiks netiavarused.
Eestikeelsena ma seda  ei leidnudki .

Küll aga taigna retsept oli täitsa olemas siin,

http://life-in-dom.com/2011/05/31/rabarbar/

ühes venekeelses blogis , eestimaalase poolt kirja pandud

Ülejäänu meenus protsessi käigus, ja kui vanem tütar õhtul külla tulles konstanteeris : " See on ju see !..." otsekui meenutades kaugest lapsepõlvest midagi , siis otsustasin ülejäänud rabarberi ärakasutamise blogisse jäädvustada .

Taigen :

3 muna
1 klaas suhkrut ( retseptis 2, aga mina nii magusat ei tahtnud, kuna kate sisaldas ka suhkrut )
1/2 klaasi piima
1/2 klaasi õli või sulavõid ( mina olen kasutanud mõlemit, täna läks oliivõli loosi)
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit.
2 klaasi jahu

kaks toekamat rabarberivart

Kate :

4 muna,
4spl suhkrut
400-500 g .hapukoort ( minul oli 20 % -line)
1 tl vanillisuhkrut

Munad klopitakse suhkruga korralikult lahti ,vahustada pole mõtet , kuna kerkib niigi jõudsasti . Lisatakse pidevalt segades piim, õli, omavahel segatud kuivained ja valatakse segu võiga määritud ja riivsaiaga üleriputatud kastvormi . Minul on vorm selline pisemat sorti, ca 24 cm silma järgi otsustades
Taigen jääb umbes keeksitaigna paksusega, et kannatab lahtikäivat vormi kasutada küll, ilma et see vormi külgede vahelt välja pressiks.
Taignale riputada rabarberitükid , ja panna pooleks tunniks eelsoojendatud 180 C ahju .

Kui taigen hakkab vormi servade küljest lahti lööma, on aega valada peale kate. Selleks klopime suhkru ja munad omavahel, lisame hapukoore ja maitsestame kas vanillsuhkru või riivitud sidrunikoorega .
Paneme koogi ahju tagasi ja küpsetame veel pool tundi .

Valmis kujul on ta selline



2 comments:

  1. Pühapäevakoogi valik tehtud. Aitäh !

    ReplyDelete
  2. Võta heaks ! :)
    Kusjuures, rabarberi hooaja lõppedes saab seda taigent ja katet ära kasutada teiste marjasortidega . Või õuntega. Ise konkreetselt olen kasutanud tikreid ( karusmarju ) ja ploome , ka maasikaid . Ploomide puhul võid peotäie hakituid pähkleid siputada küpsemise alguses taignale. On väga huvitav maitse .
    Ühesõnaga minu silmis üks väärt retsept :)

    ReplyDelete