Wednesday, December 3, 2014

Krõbedad sidruniküpsised

Need head küpsised leidsin netist , ida poolt. Mis teid pidi nemad itta jõudsid , ei tea. Aga igatahes on tegu ühe parimate sidruniküpsistega, mida minul elus maitsta on tulnud .

Maitse muidgi muutub, võib olla mõne aja pärast tulen mina jälle mõne retseptiga, ja teatan, et need nüüd siin on need kõikse paremad, aga seniks on nemad minu lemmikud .
Kuna ei viitsinud oma koibi kõhu alt välja kerida , siis asendasin või toiduõliga . Tehnoloogia, kuidas toiduõli baasil liivataigent teha, sain ka internetist . Seega panen sulgudesse õli ja muud õli baasil valmistatava liivataigna ainete  koguse . Kuigi konkreetselt minul oli 200 ml õli välja mõõdetud, pidasin targemaks järgmine kord kogust vähendada . Ei saa pattu salata, vormida oli neid küpsiseid hea, ei jäänud nemad käte külge ja vormist tulid ka kenasti välja. Ent siiski oleks lõpptulemuse nimel mõistlikum õli kogust vähendada .
Korra olen neid küpsiseid teinud võiga ja ka siis jäi taigen pehmemapoolne, nii et mina targemaks pidasin käed vette kasta ja märgade kätega vormida .

Taigen :

1 sidrun
1 klaas jahu
 (3 spl tärklist)
200 g kohupiima
150 g tuhksuhkrut
200 g toasooja võid või margariini ( 100 ml õli)
2 tl. küpsetuspulbrit
1/2 tl söögisoodat
soola ,vanilje essentsi või vanilliini
( 1 toasoe munakollane )
50 g kristallsuhkrut puisteks

Pestud sidrunil riivida koore kollane osa, ja pigistada mahl sidrunist klaasi .
Kausis segada kohupiim, tuhksuhkur , või . sidrunikoor, vanilliin  , 3/4 sidrunimahlast ja segada ühtlaseks massiks . Edasi lisada kohupiima massile küpsetuspulbriga segatud jahu ja segada veel kord läbi .
Küpsetuspulbriga vooderdatud plaadile  panna kreeka pähkli suurused taignakuulid . Mina kasutasin küpsiste vormimiseks spetsiaalset Kuu küpsiste vormi . Taignatükk, mis vormi läks, kaalus 35 g ja minu plaadile ,mis on 37*30 cm, mahtus neid 16 tükki .

Õli baasil valmistatud taigen erineb mõnevõrra oma tehnoloogia poolest. Selleks tuleb jahud sõeluda kaussi, lisada sinna küpsetuspulber ja kallata õli. Alguses segada lusikaga, pärast kätega, kuni tekib puru .

Munakollane kloppida suhkruga lahti,  ja lisada lusikatäis külma vett. Munasegu kallata kaussi jahupuru sekka ja segada taigen . Edasi tuleb lisada lusikatäite kaupa külma vett, kuni taigen säilitab vormi . Selleks läheb tarvis ca 4 spl vett .
Valmis taignapall katta toidukilega ja panna külmkappi 1/2-ks tunniks tahenema .
 Edasi võetakse taigen külmast, kui taignapalli pind on liiga õline, riputatakse natukene jahu peale ja segatakse taigen läbi .

Nüüd võib küpsiseid vormima hakata .


Pintseldasin pealt allesjäänud sidrunimahlaga, ja retsepti järgi peaks suhkruga koogid üle puistama . Mina seda ei teinud, kuna sõelusin jahtunud küpsistele tuhksuhkrut .
Küpsetada 180 kraadi juures eelkuumutatud ahjus 20 minutit

Aga sellised nad siis on






Inspiratsiooni sain siit ja sealt



No comments:

Post a Comment