Wednesday, March 26, 2014

Skåne sinep .

Tegin ükspäev heeringat sinepimarinaadis . Kuna tegemist oli koduse sinepiga, ja see saab mul nagu alati kange , siis sõin ja nutsin . Kala oli hea, aga seda tuli ettevaatlikult manustada .

Nii ma siis otsustasingi, et teine marineerimine saab toimuma oluliselt mahedama sinepiga. Kuigi ma muidu neid sinepimoose ei armasta .

Leidsingi siis sellise retsepti

http://www.ruokaohjereseptit.fi/search/skoonelainen-sinappi/page/2/

Nagu nimi reedab, on tegu põhjamaise, täpsemalt rootsi päritolu retseptiga .


Ained :

1 kohvitassitäis (kt ) sinepipulbrit
1 kt suhkrut
1 kt piima
1 spl nisujahu
1 muna

2 tilka äädikat
1 spl kohvi

Segada kuivained katlas, lisa muna ja piim . Panna pott väiksele tulele ja hakata pidevalt segades kuumutama, kuni käib esimene mulksatus . Siis võtta pott tulelt , ja jahutada sinepisegu maha. Jahtunud segule lisada äädikas ja kohvi .

Minupoolsed kommentaarid asjale oleks siis :

Segamise ajal on soovitav ninapidi potti otseselt mitte ronida, kuna sinepiaurud panid kuumutamisel silmad ikka korralikult vett jooksma. Kellel kubu olemas, lülitagu see kindlasti sisse .

Kuna seda segu veel ise mekkinud pole, siis suhkru koguse järgi otsustades, mida tubli kolmandik sai, siis on tegu vägagi magusa sinepiga. Algupärase retsepti kaks tilka äädikat võib vist rohkemaga asendada, ja kohvi võiks ka päris kange olla. Mine tea, ehk isegi lahustuv kohvi võiks olla ? Eestipärase maitse jaoks . Aga eksperimenteerida muidugi soovitan esialgu väikeste kogustega . Kui ikka poole liitri jagu sinepit untsu läeb, teeb vist natukene kurvaks küll .

Mina panin natukene jahvatatud pomerantsikoort ka sekka, kuna kavatsen ülaltoodud sinepit kasutada kana - ja kalatoitude juures. Peaks passima küll juurde.

Jaan Koori kokaraamatus soovitatakse sinepil ööpäeva leivatüki all hingata lasta, enne kui see  lõplikult kaanetatakse.
Miks tema tingimata leivatükk peab olema, ja mitte ei või saiatükk olla, seda mina ei tea. Ehk sel ajal, kui sinepiretsept virtinate kaudu mõisaköögist talurahva kööki imbusid, ei olnud saia igapäevaselt saada?
Kõlbab kindlasti ka saiatükk, kui urbne kate sinepipurgil, mis teda ühteaegu nii tumedaks tõmbumise eest kaitseks ja samal ajal sinepiaure ka välja laseks . Usun, et tegelikult just nii see ongi.


No comments:

Post a Comment